מי מאיתנו לא שואף לאהבה אמיתי וזוגיות בה נחוש שלווה ובטחון?! בבסיס הזוגיות והאהבה קיימים המון תקוות וציפיות אך עם הזמן ולמרות השאיפות הרבות נוצרים מתחים ומשברים בזוגיות.
אך לא תמיד גירושין הם פתרון, אפשר להשתמש בשירותי ייעוץ זוגי.
יעוץ זוגי – למי מתאים?!
• השלב הראשון טרם הגירושין, לפעמים מטפל זוגי יוכל לתת לכם עצות לשיפור היחסים
• ייעוץ זוגי מתאים לזוג במשבר אך מעוניין לבחון את המשך הקשר עם גורם מקצועי
• זה אמנם נקרא ייעוץ זוגי אך מתאים גם לאחד מבני הזוג המעוניין לקחת אחריות ולשפר את הזוגיות למרות חוסר שיתוף פעולה מצד בן הזוג.
• ייעוץ זוגי מתאים לאלו המנסים להתחיל זוגיות שנייה בחיים או להתכונן לפני זוגיות עמוקה.
בדרך כלל הגורמים המובילים זוגיות למשבר הם:
• זוגיות טרייה, המעבר מהרווקות לחיי הנישואין לא תמיד קל, יש התחייבויות רבות יותר ודאגות שלא היו קודם כמו רכישת בית,הקמת משפחה.
• בעיות כלכליות, חוסר אינטימיות (בגלל הילדים לרוב) פערים בחינוך הילדים.
אפשרויות טיפול זוגי במספר גישות:
• שינוי דפוס התנהגות – שינוי הציפיות וההתנהגות של בני הזוג, התאמת הציפיות למערכת הזוגיות, מתבצע ע"י פסיכולוג קליני לרוב ועידוד של בני הזוג לשינוי.
• עבודה מערכתית – זוהי שיטת טיפול זוגי בה משלבים תיאטרון (משחקי תפקידים) ובכך מאתרים את נקודות התורפה בזוגיות ולומדים לשפר אותם.
• גישה פילוסופית חינוכית – אפיון וזיהוי ההבדלים בין בני הזוג, מציאת גישה מאוחדת שתאפשר שיתוף פעולה בין בני הזוג.
• ריפוי פצעי הילדות – הרבה פעמים הזוגיות מושפעת מחוויות שעברו בני הזוג בילדות, ריפוי פצעי הילדות מביא לשינוי בחשיבה האישית ובחשיבה לזוגיות ובכך משפרים את הקשר.
חשוב מאוד שתהיה התאמה בין בני הזוג למטפל כך שירגישו חופשי לספר ולהיפתח, על מטפל זוגי להדריך, לכוון ולהיות מעורב גם במצבים הכי אינטימיים בקשר.
מטרתו העיקרית של ייעוץ זוגי היא לאתר את שורש הבעיה ולמצוא כלים לפתרונה, כשבני הזוג נפתחים בטיפול זוגי, לפעמים אומרים דברים שאפילו באינטימיות הכי קרובה בין בני הזוג לא אומרים, כשיש מי שמקשיב ומייעץ מרגישים חופשי ובטוח יותר לדבר.
אילו קשיים יכולים לעלות במהלך ייעוץ זוגי?
לפעמים עולים קשיים כמו חוסר אמון, קשיי תקשורת, מעורבות של גורמים חיצוניים, ולכן בכדי להתגבר על קשיים אלו מומלץ להגיע רגועים לטיפול, ולהרגיש בנוח לשתף בהכול,רק כך תוכלו למצוא פתרון.
מה לעשות במצב בו אחד מבני הזוג מסרב להגיע לטיפול זוגי? האם אפשר לעשות זאת לבד?
פרט חשוב מאוד טרם התחלת ייעוץ זוגי הוא לקחת אחריות על החולשות, ולכן חשוב מאוד שיתוף פעולה בזוגיות, גם אם בני הזוג נמצאים בוויכוח הכי קשה, מומלץ להגיע יחד, לשתף את המטפל כך שיוכל לשמוע את שני הצדדים,להשתדל לא להאשים, אלא להבין היכן הבעיות והכי חשוב הוא לא להתייאש.
במידה ולא מסתדר בכלל להגיע בזוגיות, ניתן לקיים פגישות נפרדות של כל אחד מבני הזוג, יש כאלו שמצב זו נוח יותר להיפתח ולספר, ולאט לאט לנסות ולשלב מפגשים משותפים, לקבל עצות ממגשר/ מטפל הפועל ממקום נטרלי ומציע פתרונות.
דורי לוי - פסיכולוג קליני ומטפל זוגי